«Ο θάνατος της Άννας Βαρβάκη» του Μάνου Τασάκου (Εκδόσεις Λιβάνη, 2021) - κριτική βιβλίου

Ένα αστυνομικό μυθιστόρημα με γρήγορες εξελίξεις, ενδιαφέροντες χαρακτήρες, πολύ μυστήριο και μακριά από κλισέ

Της Χρυσάνθης Ιακώβου / Αναδημοσίευση από το Περιοδικό Fractal

Με ένα συγκλονιστικό εξώφυλλο που σε ιντριγκάρει αμέσως και σε βάζει στο κλίμα του βιβλίου πριν ξεκινήσεις καν την ανάγνωση, «Ο θάνατος της Άννας Βαρβάκη» είναι η ιστορία του Ίωνα Λεπτουργού που προσπαθεί να ανακαλύψει πώς και γιατί πέθανε η κοπέλα του τίτλου.

Ντετέκτιβ δεν είναι ο ήρωάς μας ούτε διαθέτει κάποιο από τα κλισέ χαρακτηριστικά που συναντάμε συχνά στους ερευνητές των αστυνομικών μυθιστορημάτων. Είναι περισσότερο ένας φτωχός μεσήλικας σε αδιέξοδο που ετοιμάζεται να μεταναστεύσει μήπως και αλλάξει η τύχη του, όταν κληρονομεί ξαφνικά ένα ιδιωτικό γραφείο ερευνών και βρίσκεται με μια παράξενη υπόθεση στα χέρια του. Όχι μόνο ο Λεπτουργός, αλλά όλοι οι ήρωες μοιάζουν να ξεφεύγουν από τα στερεότυπα ανάλογων μυθιστορημάτων κι αυτό χαρίζει μια ιδιαίτερη φυσιογνωμία στο βιβλίο.

Ο Τασάκος δεν ενδιαφέρεται τόσο για τη δημιουργία ατμόσφαιρας ή κλίματος μυστηρίου –παρόλο που επίλυση του θανάτου της Βαρβάκη είναι ένα πρώτης τάξεως αίνιγμα–, αλλά ρίχνει το βάρος στην καταιγιστική πλοκή. Τα γεγονότα τρέχουν, οι εξελίξεις είναι συνεχείς, το βιβλίο αυτό ουσιαστικά δεν κάνει πουθενά κοιλιά.

Στον γρήγορο αυτόν ρυθμό βοηθάνε και οι εκτεταμένοι διάλογοι, καθώς με αυτόν τον τρόπο ο συγγραφέας μας μεταφέρει τα όσα γίνονται και όχι με μακρές αφηγήσεις. Ούτε στη σκιαγράφηση των χαρακτήρων του θα αφιερώσει πάρα πολύ χώρο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα πρόσωπα του βιβλίου στερούνται ουσίας ή ρεαλιστικότητας.

«Ο θάνατος της Άννας Βαρβάκη» διαθέτει ιδιαίτερη φρεσκάδα, γρήγορη και άμεση γραφή και απόλυτα πειστικές εξηγήσεις σε αυτά που περιγράφει. Ο Τασάκος ξέρει το σωστό τέμπο για να παρουσιάσει τα στοιχεία του, για να εισάγει νέα πρόσωπα, για να κάνει τις αποκαλύψεις του και τις ανατροπές του. Ο αναγνώστης υποψιάζεται ασφαλώς από την αρχή ότι κάτι πολύ μεγαλύτερο κρύβεται πίσω από τον θάνατο της ηρωίδας, ωστόσο οι τελικές εκπλήξεις και εξηγήσεις είναι και ικανοποιητικότατες.

«Ο θάνατος της Άννας Βαρβάκη» διαβάζεται εύκολα, γρήγορα και με ενδιαφέρον, έχει όλα τα στοιχεία ενός καλού αστυνομικού μυθιστορήματος, αλλά την ίδια στιγμή είναι ένα διαφορετικό βιβλίο για το είδος του.