«Ερωτευμένος Καίσαρ» του Παναγιώτη Σερ. Χανού (Εκδόσεις 24γράμματα, 2021) - κριτική βιβλίου

Ένα ναυαγημένο πλοίο, ένα βυζαντινό μυστικό που θα αλλάξει την Ιστορία, αρχαιολόγοι, πράκτορες και ιππότες και καταιγιστική κινηματογραφική δράση!

Της Χρυσάνθης Ιακώβου / Αναδημοσίευση απο το Περιοδικό Fractal

Ερωτευμένος Καίσαρ είναι το πλοίο που μετέφερε κρυφά τη Γενοβέζα σύντροφο του Αυτοκράτορα Παλαιολόγου λίγο πριν ξεκινήσει η Άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453. Εκατοντάδες χρόνια μετά, το 2023, ο Κωνσταντίνος Λόγκος, ένας νεαρός επιχειρηματίας της Λέσβου, θα ανακαλύψει τυχαία τα απομεινάρια του πλοίου στον πάτο της θάλασσας. Ο Ερωτευμένος Καίσαρας κρύβει τρομερά μυστικά, που μπορούν να αλλάξουν την Ιστορία, τα οποία θα προσπαθήσουν να ανακαλύψουν η αρχαιολόγος Ντόροθι Γλαυκία, ο αρχαιολόγος Έρασμος Βιεννέζης, αλλά και ο Ασλάν Καρτουλού των Μυστικων Υπηρεσιών της Τουρκίας, που φτάνει εσπευσμένα στη Λέσβο... Όλοι αυτοί πλαισιώνονται από πρόσφυγες που φτάνουν στο νησί, έναν Σύριο ιερέα που έχει ένα σημαντικό έγγραφο, μια επίμονη δημοσιογράφο, ιππότες που κρατούν την ταυτότητα τους μυστική, και πολλά πηγαινέλα στον χρόνο που ενώνουν το 1453 με το 2023.

Ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα, που συνδυάζει την περιπέτεια, την Ιστορία, την αρχαιολογία και τις προσωπικές υποθέσεις των ηρώων. Τα πρόσωπα πολλά, που δένονται όμως μεταξύ τους με έναν ωραίο τρόπο χωρίς να χάνεται κάπου το νήμα ή το κεντρικό θέμα της αφήγησης.

Ενδιαφέρουσα η δομή του βιβλίου, καθώς αρκετά από τα κεφάλαια μάς μεταφέρουν στο 1453, με την υπόθεση να εκτυλίσσεται παράλληλα σε παρελθόν και παρόν, κρατώντας έτσι την αγωνία αμείωτη μέχρι το τέλος. Είναι ολοφάνερο ότι ο συγγραφέας πραγματοποίησε εκτενέστατη έρευνα προτού γράψει το βιβλίο: είναι εντυπωσιακά τα ιστορικά στοιχεία, οι περιγραφές, οι λεπτομέρειες, και όλα αυτά συνδεδεμένα με το παρόν.

Παρά τις 600 σχεδόν σελίδες του, ο Ερωτευμένος Καίσαρ δεν κάνει πουθενά κοιλιά, δεν κουράζει, δεν είναι φορτωμένος με αχρείαστες πληροφορίες. Δεν βιάζεται καθόλου στις εξωτερικές περιγραφές ή στη σκιαγράφηση των ηρώων, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι υστερεί σε δράση˙ απεναντίας, οι εξελίξεις είναι ραγδαίες από την αρχή μέχρι το τέλος.

Ο Ερωτευμένος Καίσαρ είναι καταιγιστικός, γεμάτος δράση, συναίσθημα, Ιστορία και φαντασία, από τα βιβλία που θα μπορούσαμε κάλλιστα να δούμε και στη μεγάλη οθόνη. Ένα καταπληκτικό παράδειγμα για το πώς μπορεί να αξιοποιηθεί λογοτεχνικά το παρελθόν της χώρας μας και να προκύψει όχι ένα ιστορικό μυθιστόρημα, αλλά μια σύγχρονη περιπέτεια.