«Οθέλλος, ο Αράπης του Αυλώνα», του Μπεν Μπλούσι (Εκδόσεις Βακχικόν, 2021) - κριτική βιβλίου

 

Ιστορία, μαγικός ρεαλισμός και ένας νέος μύθος βγαλμένος από το σεξπιρικό δράμα

Της Χρυσάνθης Ιακώβου / Αναδημοσίευση απο το Fractal 

Βρισκόμαστε στο 1300-1400. Ο Οθέλλος είναι ένας μαύρος νεαρός που φτάνει από τη μακρινή γενέτειρά του στη Βενετία, όπου τον αγοράζει ως σκλάβο η οικογένεια Κονταρίνι. Οι κόρες του Κονταρίνι, η Δυσδαιμόνα και η Αιμιλία, θα τον αγαπήσουν, όχι όμως και ο γιος της οικογένειας, ο Ιάγος. Από τη Βενετία ο Οθέλλος θα βρεθεί στον Αυλώνα, όπου θα μπει σε νέες περιπέτειες.

Ο Μπλούσι παίρνει την ιστορία του Σέξπιρ και την αναπλάθει με τρόπο δημιουργικό, εντυπωσιακό και μαγικό. Σε αρκετά σημεία οι δυο ιστορίες συμπίπτουν, αλλά κατά βάση ο Μπλούσι έχει αφήσει τη φαντασία του ελεύθερη και έχει συνθέσει μια καινούργια υπόθεση, απίστευτα ενδιαφέρουσα, γεμάτη μαγικό ρεαλισμό, ανατροπές, φιλοσοφικές τοποθετήσεις και κοινωνικο-ιστορικά στοιχεία.

Διαβάστε Περισσότερα

«Η διάρκεια ζωής της ευτυχίας», του Νταβίντ Μασάντο (Εκδόσεις Βακχικόν, 2022) - κριτική βιβλίου

Της Χρυσάνθης Ιακώβου / Αναδημοσίευση απο το Περί Ου

Η ζωή του Ντάνιελ δεν φαίνεται και τόσο καλή. Είναι άνεργος και δεν μπορεί να βρει δουλειά, η γυναίκα του και τα παιδιά του μετακόμισαν αλλού προς αναζήτηση καλύτερων προοπτικών, ο καλύτερός του φίλος, Αλμοδόβαρ, βρίσκεται στη φυλακή και ο άλλος φίλος του, ο Χαβιέρ, είναι καταθλιπτικός. Παρ' όλα αυτά, ο Ντάνιελ δεν απελπίζεται και συνεχίζει να πιστεύει ότι η ζωή του θα φτιάξει.

Ένα απόλυτα ρεαλιστικό μυθιστόρημα, βγαλμένο μέσα από τη σύγχρονη εποχή, για το πώς μπορούν όλα εύκολα να ανατραπούν και να βρεθείς κυριολεκτικά στον άσο. Παρά τα απανωτά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ήρωάς μας, δεν χάνει την αισιοδοξία του ποτέ κι αυτό είναι που δίνει στο βιβλίο όλη του τη γοητεία.

Διαβάστε Περισσότερα

Ο Άλλος Αδερφός, του Βαγγέλη Γιαννίση (Εκδόσεις Διόπτρα, 2023)-κριτική βιβλίου

Της Χρυσάνθης Ιακώβου / Αναδημοσίευση από το Fractal

Η εξαφάνιση ενός νέου, η οικογένεια που έμεινε πίσω και η αυτοκτονία που τα ανατρέπει όλα

Ο Άλλος Αδερφός ξεχωρίζει από τα βιβλία του Γιαννίση, με την έννοια ότι φαίνεται ότι ο συγγραφέας αισθάνεται πολύ καλά με αυτό, ότι νιώθει πιο ελεύθερος καθώς πλάθει την ιστορία του και χειρίζεται με ιδιαίτερα ευρηματικό τρόπο την υπόθεση του.

Καταρχάς, στο βιβλίο αυτό ξεφεύγουμε από το κλασικό αστυνομικό μυθιστόρημα, δεν έχουμε δηλαδή ένα πτώμα και έναν δολοφόνο που τον ψάχνει η αστυνομία μέχρι την τελευταία σελίδα. Αυτό που έχουμε είναι μια εξαφάνιση, για την οποία μάλιστα διαθέτουμε και ελάχιστα στοιχεία, πράγμα που σημαίνει ότι όλα τα λογοτεχνικά ενδεχόμενα είναι ανοιχτά – και είναι όντως ανοιχτά, καθώς βλέπουμε πως οι εξελίξεις αλλάζουν συνεχώς κατεύθυνση.

Διαβάστε Περισσότερα

«Ο δικός της καθρέφτης» της Γεωργίας Συλλαίου (Εκδόσεις Πόλις, 2022)-κριτική βιβλίου

Μια ιστορία κακοποίησης

Της Χρυσάνθης Ιακώβου / Αναδημοσίευση από το Περιοδικό Χάρτης

Η Ερμιόνη και η Στέλλα, δύο αδερφές, χάνουν τους γονείς τους σε δυστύχημα. Τα κορίτσια αναλαμβάνει ο θείος τους, ο Ανδρέας. Οι αδερφές λοιπόν θα μείνουν στο ίδιο σπίτι με την ξαδέρφη τους, τη Νόρα, και θα διεκδικούν και οι δύο την προσοχή της. Όμως η Νόρα έχει μια ιδιαίτερη προσωπικότητα, η ψυχική της υγεία είναι κλονισμένη, η συμπεριφορά της καμιά φορά απρόβλεπτη. Πώς θα είναι η συμβίωσή τους στο ίδιο σπίτι; Και πώς θα εξελιχτούν οι ζωές τους όταν μεγαλώσουν;

Τρεις ηρωίδες και δύο αφηγήτριες. Η συγγραφέας επιλέγει να παρουσιάσει την ιστορία της μέσα από τα λόγια της Ερμιόνης και της Στέλλας, σε κεφάλαια που εναλλάσσονται. Το λογοτεχνικό αυτό τρικ δίνει έναν εξαιρετικό ρυθμό στο βιβλίο, ενώ η ίδια ιστορία φωτίζεται από διαφορετικές πλευρές και με διαφορετικές πληροφορίες. Όσο για τη Νόρα -την κεντρική, θα μπορούσαμε να πούμε, ηρωίδα- παραμένει άπιαστη. Μυστηριώδης και αέρινη, είναι αινιγματική τόσο για τον περίγυρό της όσο και για τον αναγνώστη. Τη δική της φωνή για τα γεγονότα του βιβλίου δεν την ακούμε ποτέ. Όμως ακριβώς σε αυτά που δεν θα… διαβάσουμε βρίσκεται όλη η ουσία του μυθιστορήματος.

Διαβάστε Περισσότερα

«Μικρές ρωγμές» της Πολύνας Μπανά (Εκδόσεις Νίκας, 2022) – κριτική βιβλίου

Της Χρυσάνθης Ιακώβου / Αναδημοσίευση από το Περί Ου

Μικρές ρωγμές στον μεγάλο τοίχο της μικροαστικής κοινωνίας, μέσα από τις οποίες κοιτάμε τους ήρωες του βιβλίου με τα πάθη τους, τα προβλήματά τους, τα συμπλέγματά τους.

Η Πολύνα Μπανά γράφει ένα σύνολο διηγημάτων για τους ανθρώπους μιας μικρής πόλης που έρχονται αντιμέτωποι με τη ζωή που δεν τους  ταιριάζει, με τη ζωή που δεν έζησαν, με τη ζωή που θα ήθελαν να ζουν. Άλλοι από αυτούς τα καταφέρνουν, άλλοι συντρίβονται.

Διαβάστε Περισσότερα