«Η λίστα του Λεπορέλο» του Φώτη Δούσου (Εκδόσεις Νεφέλη, 2021) – κριτική βιβλίου

Απογοητευμένοι συγγραφείς, παράξενοι εκδότες και ένας λογοτέχνης δολοφόνος!

Της Χρυσάνθης Ιακώβου / Αναδημοσίευση από το Περιοδικό Fractal

Ένας σίριαλ κίλερ σκοτώνει εκδότες. Ο Γιάννης Δημάδης, ιδιοκτήτης του εκδοτικού οίκου Λίθος, έχει θορυβηθεί και αποφασίζει να αναλάβει δράση και να προσπαθήσει να βρει τον δολοφόνο πριν την Αστυνομία.

Ο Φώτης Δούσος γράφει ένα άκρως χορταστικό αστυνομικό μυθιστόρημα, στο οποίο η δράση, οι εξελίξεις, οι ανατροπές, αλλά και η εις βάθος ανάλυση των χαρακτήρων κρατούν μια ωραία ισορροπία.

Ο συγγραφέας δεν ενδιαφέρεται να βομβαρδίσει τον αναγνώστη με συνεχείς εξελίξεις στην υπόθεση από την αρχή μέχρι το τέλος˙ αφήνει την πλοκή να ανασάνει εστιάζοντας στους ήρωες –κυρίως στον πρωταγωνιστή–, παρουσιάζοντας την προσωπική τους ζωή, τις μεταξύ τους σχέσεις, το παρελθόν τους, τα προβλήματά τους. Εξαιρετική σκιαγράφηση των ηρώων, πολύ εύστοχη η αποτύπωση των λεπτών συναισθηματικών πληροφοριών και πολύ ωραίο δέσιμο όλων αυτών με σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα, όπως το φεμινιστικό κίνημα και η κρίση.

Αλλά πέρα από την… εύρεση του δολοφόνου, η «Λίστα του Λεπορέλο» είναι ενδιαφέρουσα για έναν ακόμα λόγο: γιατί μας βάζει στα άδυτα της εκδοτικής πραγματικότητας. Εκδότες που ανταγωνίζονται μεταξύ τους, συγγραφείς και ποιητές που προσπαθούν να γίνουν γνωστοί όχι απαραίτητα μέσω της τέχνης τους, δημόσιες σχέσεις και υποκρισία, το βιβλίο ως καθαρά εμπορικό και όχι πνευματικό προϊόν και ένα σύστημα που δεν ευνοεί καθόλου τους νέους λογοτέχνες. Ο Φώτης Δούσος τα περιγράφει όλα αυτά με άνεση, μαύρο χιούμορ και απόλυτα καυστική διάθεση, δίνοντας στον αναγνώστη μια γλαφυρή εικόνα.

Ενδιαφέρον από την αρχή μέχρι το τέλος, ο Δούσος ξέρει πότε να χαλαρώσει την ένταση και πότε να εντείνει τις εξελίξεις, πότε να εστιάσει στο κεντρικό του θέμα και πότε να το εμπλουτίσει με άλλα στοιχεία. Χτίζοντας με τέτοιο τρόπο την ιστορία του ώστε όλοι να μοιάζουν ύποπτοι, η λύση τελικά είναι αναπάντεχη –όπως οφείλει να είναι–, αλλά και απόλυτα ικανοποιητική. Με λίγα λόγια, ένα απολαυστικότατο αστυνομικό μυθιστόρημα.