Όλα όσα είδαμε στην 4η σεζόν του "Outlander"

Η γνωστή σειρά "Outlander", κατά την οποία η πρωταγωνίστριά μας, Claire, πάει μπρος-πίσω στο παρελθόν (συγκεκριμένα από τον 20ο αιώνα στο 1700), μόλις ολοκλήρωσε την 4η σεζόν -και θα πάει και για 5η.

Αφού οι ήρωες μας περιπλανήθηκαν σε Αγγλία, Παρίσι και Τζαμάικα -όπως επίσης και σε παρελθόν και μέλλον-, έφτασαν στην Αμερική, όπου και αποφάσισαν να εγκατασταθούν. Αμερική, λοιπόν, στην 4η σεζόν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται: Ινδιάνοι, αποικίες, μαύροι σκλάβοι και φυσικά καινούργιοι κίνδυνοι και νέες περιπέτειες.

Η Claire και ο Jamie -ερωτευμένοι και αγαπημένοι, όπως πάντα, και με τη δυνατότερη ίσως χημεία που έχουμε δει σε ζευγάρι στη μικρή οθόνη- έχουν την ευκαιρία να αναλάβουν το κτήμα της θείας του Jamie, Jocasta, την οποία όμως θα απορρίψουν, καθώς η Claire δεν μπορεί να δεχτεί την ιδέα του να έχει σκλάβους στη δούλεψη της. Επόμενη επιλογή τους λοιπόν είναι να ιδρύσουν το δικό τους κτήμα, με έκταση που παίρνουν από τον τοπικό Κυβερνήτη, τον Tryon.

Μιας και είμαστε στην 4η σεζόν, είναι μια καλή χρονική στιγμή για να αρχίσουν οι επανενώσεις: ο Jamie θα συναντήσει τον νονό του και στενό του φίλο Murtagh, τα ίχνη του οποίου είχαμε χάσει από την 3η σεζόν. Το "Outlander" μάς έχει συνηθίσει στο να ανακατεύει με τρόπο ευφάνταστο τις προσωπικές ιστορίες των ηρώων με τις κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις της εκάστοτε εποχής, οπότε έχουμε και εδώ καινούργια προβλήματα με την άρχουσα τάξη: ο Murtagh είναι επικεφαλής των Ρυθμιστών, μιας επαναστατικής οργάνωσης, πράγμα που φέρνει σε δύσκολη θέση τον Jamie, που έχει -αναγκαστικά- δηλώσει αφοσίωση στον Κυβερνήτη.

Το κεντρικό θέμα όμως αυτής της σεζόν είναι άλλο: μιας και λίγο-πολύ έχουν εξαντληθεί οι πιθανές περιπέτειες στις οποίες μπορεί να μπλέξει το πρωταγωνιστικό ζευγάρι, θα μπει στο παιχνίδι και η Brianna, η κόρη της Claire και του Jamie. Η Brianna λοιπόν, την οποία γνωρίσαμε στην προηγούμενη σεζόν, θα ανακαλύψει ένα έγγραφο που δηλώνει πότε πέθαναν οι γονείς της, οπότε αποφασίζει να ταξιδέψει στο παρελθόν για να τους προειδοποιήσει. Πίσω της τρέχει και ο -wannabe αγαπημένος της- Roger: εκεί, στην Αμερική του παρελθόντος, θα κάνουν έναν άτυπο γάμο, αλλά μια σειρά από ατυχή περιστατικά θα τους κάνει να χωρίσουν. Παράλληλα, η Brianna θα πέσει θύμα βιασμού από έναν διαβόητο κακοποιό, τον Stephen Bonnet -τον "κακό" της 4ης σεζόν-, με τον οποίο έχουν προηγούμενα και οι γονείς της και ο Roger.

Η Brianna θα συναντήσει τους γονείς της και θα γνωριστεί για πρώτη φορά με τον μπαμπά της, τον Jamie. Όμως τα μπερδέματα δε σταματούν εδώ: ο Jamie και ο ανιψιός του, ο Ian, θα νομίσουν λόγω μιας παρεξήγησης ότι ο Roger είναι ο βιαστής της Brianna και θα τον πουλήσουν σε μια ομάδα Ινδιάνων. Η Brianna, από την άλλη, είναι έγκυος, όμως δεν ξέρει ποιανού είναι το παιδί. Όταν αποκαλυφθεί η παρεξήγηση, η Claire, ο Jamie και ο Ian θα αναλάβουν να σώσουν τον RogerBrianna όμως θα αναγκαστεί να περιμένει, πράγμα που την παγιδεύει στο παρελθόν, αφού δεν μπορεί να ρισκάρει να γυρίσει πίσω με το νεογέννητο παιδί.

Τέλος καλό-όλα καλά: ο Roger σώζεται και αποφασίζει να σταθεί στο πλευρό της Brianna, ακόμα κι αν δεν ξέρει αν είναι δικό του το παιδί. Τι απέγινε όμως ο Stephen Bonnet; Ο Murtagh τον έπιασε και τον παρέδωσε στις αρχές, όμως αυτός φαίνεται να δραπέτευσε. Το τελευταίο επεισόδιο τελειώνει με τον Jamie να έχει λάβει εντολή από τον Κυβερνήτη Tryon να εξουδετερώσει τους Ρυθμιστές και να συλλάβει τον αρχηγό τους, δηλαδή τον Murtagh

Ενδιαφέρουσα και η 4η σεζόν του Outlander, στο μοτίβο των προηγούμενων, όπου ιστορία, υπερφυσικά στοιχεία, ηθικά διλήμματα και προσωπικές υποθέσεις μπλέκονται με έναν ευφάνταστο τρόπο. Η Claire και ο Jamie αποτελούν πάντα το πιο αξιοζήλευτο τηλεοπτικό ζευγάρι, αν και αναγκάζονται τώρα να περάσουν σε δεύτερη μοίρα, για να δώσουν χώρο στους Brianna και Roger. Η σειρά εξακολουθεί να διακρίνεται για τον ωμό ρεαλισμό της και δε διστάζει ούτε να σοκάρει ούτε να προβάλλει πραγματικά σκληρές σκηνές, εφόσον αυτές ανταποκρίνονται στην ιστορική πραγματικότητα. Απεικόνιση της εποχής, κοστούμια, σκηνικά, όλα άψογα, όπως πάντα. (Υπάρχει βέβαια ένα πρόβλημα με το μακιγιάζ, καθώς ενώ έχουν περάσει -υποτίθεται- περισσότερα από είκοσι χρόνια από τότε που πρωτογνωρίστηκαν η Claire και ο Jamie, αυτοί φαίνονται σαν να μην πέρασε μια μέρα!).

Από την άλλη βέβαια, καθώς τα χρόνια και οι σεζόν κυλούν, οι πραγματικά καλές ιδέες μοιάζουν να εξαντλούνται σιγά-σιγά και τα μπλεξίματα των πρωταγωνιστών φαντάζουν όλο και πιο απίστευτα (κάτι που άρχισε να συμβαίνει ήδη από τον 3ο κύκλο). Στα αρνητικά ανήκει επίσης και ο ρυθμός των εξελίξεων, καθώς από τα μέσα περίπου της σεζόν η σειρά επιβράδυνε αρκετά, προφανώς για να καταφέρει να συμπληρώσει και τα 13 επεισόδια.

Δεδομένων αυτών, έχουμε μεγάλη περιέργεια για το τι άλλο μπορεί να δούμε στην 5η σεζόν. Η εταιρία παραγωγής Starz ανακοίνωσε ότι θα υπάρξουν σίγουρα ακόμα δύο κύκλοι, των 12 επεισοδίων ο καθένας, οι οποίοι θα βασίζονται στα επόμενα βιβλία της σειράς "The Fiery Cross" και "A Breath of Snow and Ashes". Οι σεναριογράφοι έχουν ξεκινήσει ήδη δουλειά και έχει οριστεί και ημερομηνία έναρξης των γυρισμάτων! Ανυπομονούμε λοιπόν!

Αναδημοσίευση απο το www.artcoremagazine.gr